Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο τρύγος - Το σταφύλι

   Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του τρύγου κι αυτό κατά συνέπεια μας δίνει το έναυσμα για μια σειρά δραστηριοτήτων στο νηπιαγωγείο, όπου τα παιδιά παίζουν, μαθαίνουν, δοκιμάζουν και δημιουργούν. 

  Επίσης, τα περισσότερα σχολεία επισκέπτονται κάποιο πατητήρι, όπου έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τη διαδικασία του τρύγου, του πατήματος, να παρατηρήσουν τις σύγχρονες μεθόδους και να τις συγκρίνουν με τις παλαιότερες που έχουν πια καταργηθεί, να φτιάξουν μουστουκούλουρα κτλ.

  Η αφήγηση του μύθου του Αισώπου "Η Αλεπού και τα σταφύλια" στάθηκε ως αφόρμηση για να μιλήσουμε για τα σταφύλια. Ξεκινώντας από εκεί, έδειξα στα παιδιά μια σειρά από φωτογραφίες, με σκοπό τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους.  
Αμπέλι, αμπελώνας, τσαμπί, ποικιλίες σταφυλιών, πατητήρι, κοφίνια, καζάνια βρασμού, βαρέλια, κελάρι, εμφιάλωση, ετικετοποίηση κτλ... 
   Στη συνέχεια ταξινομήσαμε τις φωτογραφίες σύμφωνα με τη διαδικασία του τρύγου στα παλιά χρόνια και τον εκσυγχρονισμό της σημερινής εποχής.

  Δεν παραλείψαμε φυσικά να δοκιμάσουμε και να παρατηρήσουμε διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών. Τα παιδιά έκαναν τις παρατηρήσεις τους ως  προς τη γεύση και την υφή, αν έχουν κουκούτσια ή όχι, και φυσικά τα σύγκριναν ως προς το χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα. 








  Το αποτέλεσμα αναμενόμενο.... Τα κίτρινα σταφύλια εξαφανίστηκαν (!) μιας που ήταν περισσότερο οικεία στα νήπια. Δεν δίστασαν όμως να δοκιμάσουν και λιγότερο γλυκά σταφύλια, δείχνοντας να το απολαμβάνουν!


  Μια ομαδική εργασία ήταν το επόμενο βήμα. Χρησιμοποιώντας φελλούς από μπουκάλια κρασιού, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, την κίτρινη και την κόκκινη. Σε προσχεδιασμένο τσαμπί, σφράγισαν με τον φελλό βουτηγμένο στο χρώμα και αποτύπωσαν τις ρώγες των σταφυλιών. Αρκετά διασκεδαστικό για τα παιδιά, που φυσικά θα μπορούσε να γίνει και ατομικά...









 Περισσότερες φωτογραφίες και περιγραφή δραστηριοτήτων έπονται... Καλό απόγευμα!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου